Wonderbaarlijke ontsnapping sc Bolsward

4 februari 2024 20:15

Waar het de hele wedstrijd niet naar uit zag gebeurde toch: winnen van vv Heerenveen. Door twee goals in de laatste vijf minuten pakte de ploeg de volle drie punten en die smaken extra lekker.

Trainer/coach Dick Schuurman wisselt tien minuten voor het einde aanvallend. Özgür valt in voor Jesse en Tim verhuist daarmee naar de linkerkant op het middenveld. Achterin één op één want Bolsward staat met 0-1 achter op dat moment en kan de hele tweede helft geen vuist maken. Tim stoomt enkele minuten later op over de linkerkant, maakt een één-tweetje met Davey en kan de bal perfect voortrekken op de vrijstaande Wilco die de tot dusver enige kans van Bolsward in de 2e helft weet te verzilveren. Maximaal resultaat en alles wat Bolsward is wacht op het eindsignaal van de prima leidende scheidsrechter.

Het gloednieuwe scorebord, mogelijk gemaakt door de vele sponsoren, staat inmiddels op 91 minuten als Bolsward nog een hoekschop mag nemen – laatste man Sjoerd gaat toch nog maar mee naar voren hoewel ieder wel zou kunnen leven met de gelijke stand. De corner wordt afgeslagen maar opnieuw wordt de bal het strafschopgebied ingebracht en laat daar nou net nog Sjoerd op de goede plek staan om de bal een aai over de bol te geven zodat deze onbereikbaar voor de Heerenveen-goalie in de goal hobbelt. De supporters weten niet wat ze meemaken, winnen tegen Heerenveen terwijl deze de hele wedstrijd de bovenliggende ploeg was en zo ongeveer tien doelrijpe kansen kreeg, een ware Houdini-act.

Sc Bolsward weet vooraf dat de wedstrijd niet een eenvoudige zal worden. De uitwedstrijd was kansloos verloren met 3-1 en met de wetenschap dat er, door met name blessures, zes - normaal gesproken - basisspelers ontbreken, zal het een opgave worden om de drie punten in Bolsward te houden. Met name het ‘motorblok’ op het middenveld (Romano zit in Azië en Mounir in de lappenmand) wordt vooraf als een gemis gezien. Hoewel Bolsward de strijd aan gaat, pakt Heerenveen dan ook direct het initiatief en het duurt een kwartier voordat Bolsward fatsoenlijk over de middenlijn komt, het is dan overigens direct gevaarlijk met een schot van Davey.

Voor rust krijgt Bolsward nog enkele kansjes, maar Heerenveen krijgt er meer maar vindt telkens de uitstekende Jelle op hun weg zodat het scorebord bij rust nog niet hoeft te worden geactiveerd. De tweede helft is twee minuten bezig als dit wel nodig is. Bo Antonissen van de gasten mag vrij het middenveld oversteken om vervolgens vanaf zo’n achttien meter de bal haarfijn in de uiterste hoek van de goal te schieten, 0-1. Bolsward kan geen vuist maken, bedient zich veelal alleen van de lange bal maar is hier niet effectief mee.

Heerenveen voetbalt makkelijker en weet veel kansen te creëren, een grotere nederlaag lijkt een kwestie van tijd. De gasten hebben echter één makke, ze scoren moeilijk en omdat Jelle een klasse-wedstrijd keept, blijft het 0-1 tot het moment dat het genoemde plan twee bij Bolsward in werking gaat. Een belangrijke overwinning tegen de ploeg die vooraf op gelijke hoogte stond op de ranglijst. Bolsward blijkt over veerkracht te beschikken, kan en durft risico’s te nemen om zo zichzelf en de supporters een toetje te geven waarover in de kantine nog lang van wordt nagenoten.

Volgende week wacht de uitwedstrijd bij FVC (aanvang 17.00), wederom een directe concurrent.

Opstelling: Jelle Huitema; Jesse Bons(Özgür Akkus), Quinten Hartman, Sjoerd Breeuwsma, Tom Lindeboom; Willem Jan Postma (Owen Burghgraef), Tim Oosterbaan, Roy van Hiel; Davey Lohman, Christiaan Stremler (Bouwe Feenstra), Wilco Folkerts

Scoreverloop: 47e 0-1 Bo Antonissen; 87e 1-1 Wilco Folkerts; 91e 2-1 Sjoerd Breeuwsma