Sc Bolsward onderuit tegen Stiens

28 januari 2024 20:15

De tweede competitiewedstrijd van Bolsward 1 in 2024 is geëindigd in een 2-0 verlies, Stiens verdiende de overwinning. In een duel waar kracht, karakter en inzet bepalend waren, waren zij de bovenliggende partij.

Waar Bolsward graag hun wedstrijden bij voorkeur op het strakke kunstgras speelt heeft Stiens de voorkeur bij het vertrouwde echte gras.

Stiens heeft de keuze, beschikt in principe over twee hoofdvelden, ook het kunstgras is beschikbaar. Doorgaans wordt voor de echte grasmat gekozen, een groot veld waar je een beetje tegenop moet kijken vanwege de bolheid. In de winter is dit veld nog prima bespeelbaar maar wel zwaar voor wie het niet gewend is. De selectie van trainer Dijkstra kan hier echter doorgaans beter mee omgaan dan de tegenstanders en dat blijkt ook vandaag. Veel duels worden gewonnen door de spelers van Stiens, die allen een grote inzet kunnen tonen en Bolsward niet in hun spel laten komen door fel op de bal te verdedigen. Vanaf het beginsignaal is de gastheer de baas op het veld.

Na tien minuten zwijnt Bolsward als een inzet van Stiens op de lat eindigt. Vele aanvallen volgen maar de verdediging van Bolsward kan het doel schoon houden. Ook als spits Hietkamp alleen voor de keeper opduikt blijft het schoon doordat Jelle zich heldhaftig voor de aanvaller werpt.  Halverwege de eerste helft krijgt Bolsward de wedstrijd enigszins onder controle maar Stiens blijft in de duels de baas. Davey en Wilco liggen aan de ketting waardoor er vrijwel geen kansen komen voor Bolsward,  op een prima afstandsschot van Davey na, dat net gepakt kan worden door de keeper.

In de tweede helft is het aan Bolsward om de wedstrijd meer in handen te krijgen maar het moet dat zonder verdediger en rots in de branding Jelle doen vanwege een liesblessure. Roy wordt naar het centrum gehaald en Christiaan vervangt hem in de spits. Het spelbeeld verandert echter weinig. De combinaties bij Bolsward lopen niet soepel en er is veel balverlies. Het team werkt wel hard, met Mounir die voorop gaat in de strijd, maar heeft moeite om de vrije man te vinden en met combinaties kansen te creëren. Dat komt vooral ook door het karaktervolle voetbal van de thuisclub. Kansen krijgt Stiens overigens ook weinig waardoor Bolsward toch nog kans op een resultaat lijkt te krijgen. Na een uur komt Stiens echter toch op 1-0 doordat de verdediging van Bolsward niet kordaat ingrijpt bij een voorzet waardoor Klijnsma de bal simpel achter Jelle kan werken. Bolsward zoekt daarna naar mogelijkheden maar afgezien van een kansje van Davey blijft het te mager. Stiens komt op 2-0 door een kopbal uit een corner waarbij weer onvoldoende verdedigd wordt door Bolsward. Dan is de wedstrijd gespeeld alhoewel Owen, die goed invalt in de tweede helft, met een afstandsschot de keeper nog op de proef stelt.

Een teleurstellend maar verdiend verlies van Bolsward deze middag tegen een Stiens dat vecht voor elke meter. Bolsward was niet bij machte om de doorgaans snelle acties en combinaties op de grasmat te leggen. Het tekent ook de spannende competitie waarbij, afgezien van enkele mindere teams, iedereen van iedereen kan winnen. Volgende week wacht vv Heerenveen in Bolsward.

Opstelling: Jelle Huitema; Jesse Bons, Quinten Hartman, Jelle Huitema (Christiaan Stremler), Sjoerd Breeuwsma; Mounir Bou-Asrar, Willem Jan Postma (Owen Burghgraef), Tim Oosterbaan(Özgür Akkus); Davey Lohman, Roy van Hiel, Wilco Folkerts

Scoreverloop: 58e 1-0 Huub Klijnsma; 76e 2-0 Jesse Offringa