De opkomst op deze derde avond clubkadercoaching was helaas een beetje mager, maar diegene die wel aanwezig waren beleefden weer een leerzame avond. Deze bijeenkomst was de laatste van dit seizoen. Tijdens de door Jan Dupon (clubkadercoach Sport Fryslân) geleidde avond kwamen diverse interessante aspecten aan de orde.
Luistert de sporter niet goed…., of is de uitleg niet duidelijk?
Communicatie is de sleutel tot het succes, met drie aspecten binnen de ideale sportomgeving. Sociale veiligheid: voel je je welkom, krijg je waardering, ben je onbezorgd en heb je plezier? Gericht op groei: Ben je bereid om te leren, wil je een groei doormaken en ben je gericht op ontwikkelen? Positieve en sportieve ouders: Is er een ontspannen sfeer, wordt het team omgeven door enthousiasme?
Het leervermogen van kinderen wordt voor 75% gevoed vanuit praktijk (door te doen), de andere 25% wordt uit de theorie gehaald (door te zien en te horen). In de aanpak is het belangrijk dat de trainer/coach open vragen stelt.
Omgaan met pubers, een kwestie van structuur, ruimte en aandacht….
Vorige keer hebben we gesproken over de 4 inzichten in trainerschap. Deze keer hebben we dit verder verdiept in het omgaan met pubers. Deze specifieke doelgroep zorgt voor bijzondere uitdagingen, en daarmee een passende aanpak.
Zorg voor duidelijke structuren. Geef aan waartoe een oefening dient, benoem nut en noodzaak. Vraag de spelers regelmatig wat zij willen, en maak samen afspraken. Wees consequent, dit geeft namelijk rust. Stimuleer de spelers door het geven van complimenten. Zorg voor gezamenlijke oefeningen, laat ze ontdekken hoe ze in de groep passen. Dat past prima bij de fase waarin pubers zich bevinden.
Wissel het groepsproces af met individuele aandacht, dat geeft een puber vertrouwen. Niet kiezen voor het vergelijken met anderen in de groep, maar individuele kwaliteiten benadrukken. Voor een eigen doel wil men veel harder werken. Geef sporters de ruimte, draag de regie over, ze willen graag volwassen zijn. Geef ze verantwoordelijkheid, en de zelfstandigheid die ze verdienen.
Observeren en effectief communiceren
In de groep wordt vervolgens gesproken over observeren. Het gaat over hoe je kijkt naar de groep en individuele spelers. In welke mate worden afspraken nagekomen en waar kan dit nog worden verbeterd. Hoe meer tijd je neemt voor observatie, en dit bespreekt als trainer en leider, hoe meer je gaat zien. Nieuwe aanwijzingen, nieuwe tips, nieuwe afspraken komen hieruit voort.
Effectief communiceren doen we door goede afspraken te maken, met spelers en ouders, en hen vervolgens aan te spreken bij een afwijking daarop. Een goede afspraak kan je helpen om opkomende discussies te beslechten. Bij de kick-off bijeenkomst aan begin van het seizoen maak je afspraken met ouders en spelers, denk daarbij aan gedragsregels, reis/was-schema’s, trainingstijden, maar ook over afzegging bij trainingen en wedstrijden etc. Vanuit de vereniging hebben we hiervoor een document samengesteld, met daarin de tools die hierbij helpen.
We coachen altijd op een positieve manier, maar beseffen ons ook dat duidelijkheid en een directe communicatiestijl al snel anders wordt uitgelegd. Blijf vragen stellen, en geef ruimte voor reactie van individuele spelers in de groep. Denk aan de communicatieregels van LSD-OMA-ANNA-OEN-DIK, maar ook aan de 5 w’s: wie, wat, waarom, wijze, welke…..
Alles met elkaar hebben we tijdens de bijeenkomst weer mooie nieuwe theorie opgehaald en praktijkvoorbeelden gedeeld. Met een grotere opkomst zouden we uiteraard nog meer uit de avond kunnen halen…… In het nieuwe seizoen pakken we het weer op, en gaan we meer naar toepassing in de praktijk. Met de komst
van nieuwe trainers is zij-instroom altijd mogelijk. Bij de kick-off bijeenkomsten in septemberzullen we hier ook de aftrap voor geven.
