Sponsors

Het voetbal-cv van Dick Schuurman

15 juni 2022 8:30


Dick Schuurman uit Joure wordt aankomend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van SC Bolsward. Een ervaren trainer met een goede staat van dienst. Ook als voetballer. Een nadere introductie.

De nu 50-jarige Dick Schuurman is als pupil bij SC Joure begonnen met voetballen. Tot en met de B-junioren, want daarna kreeg hij de kans om naar de jeugd van SC Heerenveen te gaan. Hij speelde hier twee seizoenen in de A1 en een jaar in het tweede elftal. Schuurman stapte vervolgens over naar VV Heerenveen en vervolgens VV Sneek.

Daarna keerde hij terug naar zijn oude ‘cluppie’ SC Joure. Hier beleefde hij de succesperiode van de zondagtak van de club mee. Schuurman werd hier teamgenoot van onder andere de talentvolle Bolswarder Arnold Haanstra, oud-CAB-speler en tegenwoordig trainer van Sint Annaparochie. Met Bert Hollander als trainer werd SC Joure in het seizoen 2001-2002 voor het eerst in de historie kampioen in de tweede zondagklasse. 

Bekersprookje

Daarnaast schreef dit elftal in 2001-2002 geschiedenis in het bekertoernooi van het district Noord van de KNVB door deze cup te winnen. Als tweedeklasser wist de club in de bekerserie o.a.  twee hoofdklassers uit te schakelen: eerst Harkemase Boys en in de finale Flevo Boys.

Het sprookje van 'de bende van Bert' was hiermee nog niet ten einde. Op 8 juni 2002 mocht SC Joure op het eigen sportpark De Bataven en Hilversum ontvangen, de bekerwinnaars van het district Oost resp. district West I. In een halve competitie moesten deze drie teams uitvechten wie er naar de landelijke bekerfinale zou gaan.
In de eerste wedstrijd werden De Bataven met 4-0 aan de kant gezet door doelpunten van Johnny de Jonge, Dick Schuurman en Arnold Haanstra (2).

Omdat Hilversum ook van De Bataven won, moesten de Jousters met Hilversum uitvechten wie de landelijke finale mocht gaan spelen. De Hilversummers konden tot 3-3 bijblijven, maar daarna nam SC Joure afstand en won uiteindelijk afgetekend met 7-3. De doelpunten werden gemaakt door Henk Herder (3), Dick Schuurman, (2), Arnold Haanstra en Ronnie Nolles. De landelijke finale was bereikt. Daarin werd uiteindelijk met strafschoppen verloren van hoofdklasser Tonegido uit Voorburg.

Sensatie

Door het winnen van de districtsbeker plaatste SC Joure zich voor het volgende seizoen (2002-2003) voor de landelijke KVNB-beker. Ook in dit toernooi deden de Jousters weer van zich spreken. Het zorgde in de poulefase meteen voor een sensationele overwinning op profclub Cambuur Leeuwarden. Na vijf kwartier stond het nog 4-4, maar door twee doelpunten van Schuurman werd de eindstand 6-4.

Voor de volgende bekerronde werden er speciaal lichtmasten rond het hoofdveld in Joure geplaatst. Want op 6 november kwam Jong Vitesse 's avonds op bezoek, dat zich voor deze bekerwedstrijd had versterkt met een aantal spelers uit de A-selectie, o.a.
Didier Martel, Jhon van Beukering en Michael Dingsdag. SC Joure maalde er niet om en won met 2-1. Arnold Haanstra maakte beide doelpunten.

In de derde ronde rolde FC Groningen als tegenstander uit de koker. Voor het bezoek van de Groningers werden tribunes langs het hoofdveld gezet. Op 4 december begon
SC Joure voor 4000 toeschouwers aan de wedstrijd. Het kwam in de eerste helft verrassend met 2-0 voor tegen de profs. Een sensatie hing in de lucht. FC Groningen wist uiteindelijk echter met 2-3 te winnen en daarmee kwam het Jouster bekersprookje ten einde. In de competitie bleef SC joure het prima doen en bereikte het onder Bert Hollander zelfs de hoofdklasse.

Trainerschap

Twee maanden na zijn laatste wedstrijd in de hoofdmacht van SC Joure ZO1 begon Schuurman medio 2005 bij SV Oeverzwaluwen in Koudum aan zijn eerste serieuze trainersklus. In zijn eerste jaar werd de club direct kampioen. Hij werkte drie seizoenen bij de club. Na vervolgens twee seizoenen SDS in Easterein, vier seizoenen VV Heerenveen (drie promoties en een degradatie) volgde in 2014 SC Emmeloord (drie seizoenen).

Voor het volgen van de trainerscursus TC1 vond Schuurman in het seizoen 2017-2018 een mooie club om bij stage te lopen: Harkemase Boys. Schuurman werd daar assistent-trainer onder een oud-teamgenoot van hem bij SC Joure: Henk Herder.

Na dat jaar ging Schuurman naar VVI, om na één seizoen aldaar in 2019 terug te keren op het oude nest: SC Joure.  Nu, drie seizoenen later, wacht hem dan de volgende uitdaging die SC Bolsward heet. Hopelijk wordt het een mooi en succesvol seizoen in de derde klasse.

Schuurman werkt in het dagelijkse leven bij Gemeente De Fryske Marren. Samen met enkele collegae runt hij ook een Voetbalacademie in Joure. Ze richten zich op kinderen in de leeftijd van 7 t/m 16 jaar en voor alle niveaus. De Voetbalacademie Joure onderscheidt zich naar eigen zeggen van de andere voetbalscholen, doordat het voetballers en keepers ook gecombineerd kan laten trainen. Hierdoor komen ook verschillende wedstrijdelementen in de trainingen naar voren, stellen de initiatiefnemers.

schuurman.jpg
Dick Schuurman (3e van links) en Arnold Haanstra (2e van rechts) vierden als spelers grote successen met SC Joure

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!